Cez víkend sa v Bratislave uskutoční Noc múzeí a galérií

13.05.2014 Bratislava

Bratislava 13. mája (TASR) - Po desiaty raz v rámci Noci múzeí a galérií v Bratislave budú mať ľudia možnosť navštíviť aj kultúrne a historické expozície, ktoré pre verejnosť nie sú bežne dostupné. Už 17. mája si budú môcť prezrieť viac ako 115 výstav a expozícií. Prístupné budú až do neskorých večerných hodín.

Okrem expozícií Slovenského národného múzea a Slovenskej národnej galérie budú v sobotu 17. mája do neskorej noci otvorené aj brány netradičných priestorov. Napríklad v Pechotnom zrube – bunkri v Petržalke sa návštevníci prenesú do prvej Československej republiky. Zažijú atmosféru obdobia od konca prvej svetovej vojny do roku 1935 a budú mať možnosť dokonca si aj zastrieľať z akusticko-expanzných zbraní. "Uvedomujeme si, že naše kultúrne dedičstvo si zaslúži podporu. Aj preto so Slovenským národným múzeom úzko spolupracujeme už sedem rokov. Noc múzeí a galérií je vynikajúcou príležitosťou, ako priblížiť slovenskú históriu a umenie čo najširšej verejnosti," uviedla hovorkyňa Poštovej banky Lenka Lendacká.

Okrem prehliadok expozícií a výstav v netradičných nočných hodinách umožnia múzeá a galérie návštevníkom nahliadnuť do depozitárov, pripravia ukážky reštaurovania, nočné prehliadky, besedy na zaujímavé témy, koncerty, autorské sprevádzania výstavami a mnoho ďalších akcií. Väčšina zapojených múzeí a expozícií bude otvorená od rána do 23. h, niektoré dokonca až do polnoci. Za symbolické vstupné si návštevníci budú môcť pozrieť aj inak neprístupné expozície a priestory. Podujatie je úzko späté s Medzinárodným dňom múzeí a má tradíciu v mnohých krajinách sveta.

Hlavným partnerom Noci múzeí a galérií 2014 v Bratislave je Poštová banka.
 

Vyberte región